fbpx
Menu Close

Οστεοαρθρίτιδα , αρθρίτιδα σκύλου

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Τι είναι η αρθρίτιδα σκύλου/γάτας;

Οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνά εμφανιζόμενη μορφή αρθρίτιδας , είναι μία εκφυλιστική νόσος των κατοικίδιων ζώων, όπως και των ανθρώπων. Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα; Ο χόνδρος, που υπάρχει μεταξύ των οστών και δρα ως μαξιλάρι, φθείρεται με τον καιρό. Αποτέλεσμα αυτού είναι να προκαλούνται τριβές ανάμεσα στα άκρα των οστών. Καθώς αυτό συνεχίζεται και επιδεινώνεται, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στα ίδια τα οστά. Στην οστεοαρθριτιδα αναπτύσσεται φλεγμονή σε μια ή περισσότερες αρθρώσεις. Η φλεγμονή συτή συνοδεύεται σχεδόν πάντα από πόνο, αύξηση της θερμότητας στο φλεγμένον σημείο και οίδημα στις αρθρώσεις.

Σε ποια ζώα εμφανίζεται;

Οι παθήσεις των αρθρώσεων διαφέρουν ανάλογα με την φυλή: οι μεγαλόσωμες φυλές εμφανίζουν παθήσεις οι οποίες σχετίζονται κυρίως με την μη σωστή διαμόρφωση, δηλαδή τη μη σωστή κατασκευή κάποιων αρθρώσεων οι οποίες υφίστανται μεγάλες καταπονήσεις και οι κυριότερες από αυτές είναι τα ισχία, ο αγκώνας, ο ώμος και τα γόνατα. Οι παθήσεις όπως η δυσπλασία του ισχίου και του αγκώνα εμφανίζονται συνήθως σε μεγαλόσωμα καθαρόαιμα ζώα, μπορεί να εκδηλωθεί και σε ζώα που είναι ηλικίας λίγων μηνών και μάλιστα σε βαριά μορφή. Άλλες φορές όμως, μπορεί το πρώτο της στάδιο να περάσει απαρατήρητο και να εκδηλωθεί με την μορφή οστεοαρθρίτιδας σε μεγαλύτερη ηλικία. Οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί και σε όλα τα ζώα τα οποία είχαν φυσιολογικές αρθρώσεις από την κατασκευή τους λόγω άλλων προβλημάτων όπως υπερβολική καταπόνηση ή κάποιον τραυματισμό.

Ποιοι παράγοντες ευνοούν την αρθρίτιδα;

 1. Παθήσεις μυών, συνδέσμων, τενόντων: Όταν τα στοιχεία αυτά, για διάφορους λόγους, εμφανίζουν πρόβλημα, τότε αναπόφευκτα διαταράσσεται η ευστάθεια και η λειτουργικότητα της άρθρωσης. Δηλαδή η άρθρωση κάνει κινήσεις πέραν των φυσιολογικών της ορίων είτε το ζώο δεν χρησιμοποιεί καθόλου την άρθρωση αυτή. Και στις δύο περιπτώσεις, η δομή και η λειτουργία των αρθρικών χόνδρων διαταράσσεται.
  2. Αρθρικά κατάγματα: τα οποία αφορούν τις αρθρικές επιφάνειες των οστών και πιθανώς και τους αρθρικούς χόνδρους. Είναι αποτέλεσμα σοβαρών τραυμάτων και προκαλούν εντονότατη χωλότητα.
  3.      Διαταραχές κατά την ανάπτυξη του οργανισμού: Αυτές διαφοροποιούνται από τις κληρονομικές παθήσεις. Εμφανίζονται σε κάποια φάσης της ανάπτυξης του οργανισμού κι ενώ όλα πηγαίνουν καλά, ενώ οι κληρονομικές παθήσεις εμφανίζονται συνήθως από την γέννηση. Οι σημαντικότερες διαταραχές είναι η οστεοχόνδρωση και οι δυσπλασίες. Κατά την οστεοχόνδρωση, ένα τμήμα του αρθρικού χόνδρου νεκρώνεται, ενώ στις δυσπλασίες, η άρθρωση που πάσχει, δεν έχει «κατασκευαστεί» σωστά από την αρχή. Και στις δύο περιπτώσεις η αρθρίτιδα είναι το επακόλουθο.
  4.      Συγγενείς κληρονομικές διαταραχές: Αυτές είναι 100% κληρονομικού χαρακτήρα. Εκτός από τις δυσπλασίες, χαρακτηριστικά είναι τα συγγενή υπεξαρθρήματα διαφόρων αρθρώσεων. Στις περιπτώσεις αυτές, οι πάσχουσες αρθρώσεις «φυσιολογικά» εκτελούν ευρύτερες κινήσεις από το κανονικό. Η ευστάθειά τους και η συναρμογή των οστών δεν είναι καλή.
  5.      Μεταβολικές, διατροφικές και ενδοκρινολογικές διαταραχές: Τα σφάλματα της διατροφής έχουν σοβαρό αντίκτυπο και στις αρθρώσεις. Ο αλόγιστος υπερσιτισμός των κουταβιών, η παχυσαρκία γενικότερα, η έλλειψη βιταμινών, ασβεστίου και ιχνοστοιχείων προκαλούν προβλήματα στην σωστή θρέψη των αρθρώσεων. Ανάλογα δυσμενή αποτελέσματα έχει και η υπερχορήγηση βιταμινών και ασβεστίου. Διαταραχές ενδοκρινών αδένων όπως π.χ. των παραθυρεοειδών και του παγκρέατος (διαβήτης) προκαλούν εκφυλίσεις των αρθρικών χόνδρων.
  6.      Νεοπλασίες των αρθρώσεων, σπάνια συμβαίνουν, έχουν όμως καταγραφεί τουλάχιστον 7 είδη. Υπάρχει όμως πάντα η πιθανότητα των μεταστάσεων από άλλα καρκινικά σημεία του οργανισμού.

Πως θα καταλάβω αν το ζώο μου έχει αρθρίτιδα;

Είναι δύσκολο να μπορέσει ο κηδεμόνας να παρατηρήσει τα προειδοποιητικά σημάδια της πάθησης. Κάποιες πρώτες ενδείξεις, σχετικά με την έναρξη της νόσου είναι κάποια αδιαφορία για παιχνίδι ή τρέξιμο. Επίσης κατάθλιψη η οποία μπορεί μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή των διατροφικών συνηθειών ή της προσωπικότητας του ζώου σας όπως επίσης ελαφρώς επιθετική συμπεριφορά σε περίπτωση απότομου χειρισμού. ΠΡΟΣΟΧΗ! Επειδή αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συνδέονται και με άλλες παθολογικές καταστάσεις η διάγνωση πρέπει να γίνει από τον κτηνίατρο σας.

Θεραπεία Αρθρίτιδας Σκύλου/Γάτας

Ο κτηνίατρος θα κρίνει τη σοβαρότητα της νόσου και θα αποφασίσει ποια θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική. Η χειρουργική επέμβαση είναι μια επιλογή ιδιαίτερα για τα ζώα νεώτερης ηλικίας. Ο κτηνίατρος είναι ο μόνος υπεύθυνος να σας πει το κατά πόσο είναι πρακτικά αναγκαίο για μια χειρουργική επέμβαση του ζώου σας. Στεροειδή και αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να χορηγηθούν για τη μείωση του οιδήματος, της φλεγμονής και του πόνου. ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ στη χρόνια χορήγηση φαρμάκων γιατί έχουν επικίνδυνες παρενέργειες όπως γαστροραγίες και καρδιαγγειακές επιπλοκές οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες.

Σε τι θα βοηθήσει το FOLREX® pets;

 1. Το FOLREX pets θα απαλλάξει άμεσα το κατοικίδιο σας από τον συνεχόμενο πόνο που του δημιουργεί η συγκεκριμένη πάθηση.
 2. Θα σταματήσει την φλεγμονή.
 3. Θα προστατέψει την άρθρωση που έχει υποστεί βλάβη από περαιτέρω επιδείνωση.
 4. Η ενεργοποιημένη Χιτίνη όντας υδρολυμένη θα καταφέρει να φτάσει στον χόνδρο, κάτι που δεν καταφέρνει κανένα άλλο σκεύασμα, και θα συμβάλλει στην ανάπλαση της αλλοιωμένης άρθρωσης.
Όλα τα παραπάνω χωρίς παρενέργειες
 
Κηδεμόνες με φυλές ζώων οι οποίες είναι γνωστές για την προδιάθεση τους για αρθρίτιδα επιβάλλεται να χορηγούν FOLREX pets προλητικά από τον τέταρτο μήνα.
FOLREX ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΣΚΥΛΟΥ